ایجاد و مدیریت دو سالن مطالعه مجزی در طبقات مختلف مدرسه
با توجه به اینکه سالن مطالعه یکی از مهم ترین ارکان یک مدرسه علمیه می باشد و بخش قابل توجهی از پیشرفت علمی و تحصیلی طلاب به وجود فضاهای مناسب برای خواندن دروس و مطالعات جانبی در یک مدرسه علمیه بستگی دارد، مدرسه علمیه قرآنی امام علی بن موسی الرضا(علیهالسلام) به خوبی برای این مساله چاره اندیشی نموده است و دارای دو سالن مطالعه مجهز با ظرفیت حدود 110 نفر به صورت همزمان می باشد و طلاب پایه های تحصیلی مختلف با توجه به برنامه ریزی های انجام شده در سالن مطالعه مختص خود به مطالعه و فعالیت علمی می پردازند.
تخصیص میزهای تحقیقی
یکی از برنامه های جذاب کتابخانه مدرسه علمیه قرآنی امام علی بن موسی الرضا(علیهالسلام) اختصاص میزهای تحقیقی است، به طلابی که قصد دارند بیشترین زمان ممکن را در سالن مطالعه سپری کنند. طلابی که از این میزها بهره می برند نیازی به جمع آوری روزانه لوازم و کتاب ها از روی میزهایشان را ندارند و می توانند تا زمانی که حائز شرایط تخصیص میزهای تحقیقی باشند با خیالی آسوده از فضایی که در اختیارشان قرار می گیرد استفاده نمایند.
لازم به ذکر است با توجه به ضرورت رعایت نظم و ظاهر مرتب و شکیل کتابخانه، بقیه طلاب موظف هستند در پایان هر روز لوازم و کتاب های خود را از روی میزها جمع آوری نمایند.
ایجاد فضای ایده آل علمی و فرهنگی در سالن های مطالعه
برای تبدیل شدن یک سالن مطالعه به فضایی مناسب و متنوع تدابیر و برنامه های زیر در سالن های مطالعه مدرسه علمیه قرآنی امام علی بن موسی الرضا(علیهالسلام) فراهم شده است:
- تهیه میزهای مطالعه دو و چهار نفره تا هر طلبه ای متناسب با علاقه خود میز مطالعه اش را انتخاب نماید.
- استانداردسازی نور سالن ها با ترکیبی از نور زرد و سفید
- استفاده از گلدان های طبیعی جهت بانشاط کردن محیط
- نصب معطر کننده محیط
- نصب دعای مطالعه و پیشنهادات معنوی بر روی تمام میزها
راه اندازی میز و قفسه روزنامه و مجلات
به روز بودن طلاب یکی از شاخصه های موفقیت آن ها می باشد و برای تحقق این ویژگی بین طلاب مدرسه علمیه قرآنی امام علی بن موسی الرضا(علیهالسلام)، فضایی برای مشاهده صفحه اول روزنامه های کشور و به روزترین مجلات علمی قرار داده شده است تا طلاب با قرار دادن کمترین زمان بتوانند بیشترین بهره را ببرند و خود را از نظر علمی و اجتماعی بهروز نگه دارند.
ثبت کتابها در سامانه کتابخانهای فراکاوش
عدم وجود نظم، نداشتن آمار دقیق کتاب ها، عدم نظارت دقیق بر ورود و خروج کتاب ها، عدم تحلیل کتاب های موجود به جهت رفع ناقصیهای آن را می توان از مهمترین چالش های مدارس علمیه نسبت به کتاب های مدرسه دانست.
با لطف خداوند متعال با ثبت حدود 4500 کتاب در سامانه کتابخانه ای فراکاوش این مشکلات در کتابخانه مدرسه علمیه قرآنی امام علی بن موسی الرضا(علیهالسلام) وجود ندارند و تمامی کتاب ها ثبت سیستمی شده و تحت رصد مسئول کتابخانه قرار دارند.
جست و جوی اینترنتی کتاب
یکی از شاخصه های مهم کتابخانه مدرسه علمیه قرآنی امام علی بن موسی الرضا(علیهالسلام) ایجاد قابلیت جستجوی آنلاین، برای دسترسی و یافتن آسان کتاب میباشد.
این شاخصه به کمک ثبت تمامی کتاب ها و قراردادن سیستم های رایانه مجهز برای طلاب ایجاد شده است و هر طلبه می توان با استفاده از نام کتاب، نام نویسنده، موضوع، انتشارات و ... کتاب های مورد نظر خود را پیدا و استفاده نماید.
برگزاری مسابقات کتابخوانی
یکی از ویژه برنامه های جذاب در زمینه فرهنگ سازی مطالعه برگزاری مسابقات کتابخوانی با روش های مختلف می باشد.
کتابخانه مدرسه علمیه قرآنی امام علی بن موسی الرضا(علیهالسلام) نیز از این ظرفیت استفاده نموده و در مناسبت های مختلف به برگزاری مسابقات کتابخوانی اقدام می نماید.
کتاب های " من و کتاب " با موضوع سخنرانی ها و خاطرات حضرت آقا(حفظهالله) و " رقصیدن این چنین میانه میدانم آرزوست " با موضوع دلاوری های شهید چمران در عملیات سوسنگرد از جمله کتاب هایی است که از آنها مسابقه برگزار شده است.
معرفی کتاب بین نماز ظهر و عصر
یکی از برنامه های ثابت در زمینه فرهنگ سازی کتاب و مطالعه معرفی کتاب می باشد که با لطف خداوند متعال این برنامه چند سالی است که به صورت هفتگی در نمازخانه مدرسه برگزار می گردد و فرصت خوبی را برای آشنایی طلاب با کتاب های مختلف و ترغیب آن ها به مطالعه کتاب ایجاد کرده است.
تهیه رایانه جهت پژوهش طلاب
یکی از دغدغه های طلاب برای انجام امور اداری و پژوهشی همچنین استماع صوت های قرآنی و درسی، دسترسی به رایانه مجهز به اینترنت می باشد. مدرسه علمیه قرآنی امام علی بن موسی الرضا(علیهالسلام) این امکان را با قرار دادن 7 رایانه برای طلاب فراهم نموده است.
برگزاری برنامه جمع خوانی کتاب
مطالعه گروهی کتاب لذتی است که بسیاری از انسان ها آن را نچشیده اند اما کتابخانه مدرسه علمیه قرآنی امام علی بن موسی الرضا(علیهالسلام) با اجرای برنامه جمع خوانی کتاب این فرصت را برای طلاب خود فراهم می نماید.
جمع خوانی کتاب باعث هم افزایی و سرعت بخشیدن به مطالعه کتاب های گوناگون در فضایی دوستانه می شود.